MACAR KRALININ KESİK BAŞI NEREDE?

Osmanlı Devleti ile anlaşma imzalamasına rağmen, sözünde durmayarak Osmanlı topraklarına saldıran Macar Kralı I. Ulaszlo, Varna Savaşı’nda başından oldu. Kralın vurulan başı bozulmaması için bal içinde muhafaza edilerek Bursa’ya getirildi. Mızrağa geçirilerek günlerce Bursa sokaklarında teşhir edilen Macar kralının kesik başı Uludağ’ın eteklerine gömüldü. Macar bilim adamları 20. yüzyılın başından bu yana krallarının kesik başını arıyor. Peki, bir asırdır bulunamayan kralın kesik başı nerede?


Osmanlı Devleti’nin 6. hükümdarı Sultan II. Murad Han; Macar, Sırp, Bosna ve Eflak kuvvetlerinden oluşan bir Haçlı ordusunu Karamanoğulları Beyliği’nin de desteğiyle yenilgiye uğrattı. Zaferin ardından Macarlar’la 1444 yılı 12 Haziran’ında imzalanan 10 yıl süreli Segedin Antlaşması ile Osmanlı’nın batıdaki sınırı güvence altına alındı. Sınırların güvenliğini ve ülkedeki iç huzuru sağladığını düşünen II. Murad, tahtı 12 yaşındaki oğlu Mehmed’e bırakarak, Manisa’ya inzivaya çekildi.
Barış dönemi ise 10 yıl değil, 6 ay bile sürmedi. Osmanlı tahtının 12 yaşındaki bir şehzadeye emanet edilmesini fırsat bilen Macarlar, anlaşmaya uymayarak büyük bir Haçlı ordusu ile Osmanlı topraklarına saldırdı. Oğlu Mehmed’in “Padişahsan gel! Yurdunu düşmana çiğnetme. Padişahsam gel; emrediyorum, yurdumu düşmana çiğnetme.” mektubuyla II. Murad Han, haçlı tehdidi altındaki Osmanlı topraklarını korumak için ordunun başına geçti.

VARNA SAVAŞI
Osmanlı ve Haçlı orduları 10 Kasım 1444’te Varna’da karşı karşıya geldi. Osmanlı ordusunun merkez kuvvetlerine komuta eden Sultan II. Murad, Edirne-Segedin Antlaşmasını mızraklara geçirterek, çadırının önüne diktirdi. Osmanlı ordusunun sağ kanadını Rumeli Beylerbeyi Turhan Bey, sol kanadını Anadolu Beylerbeyi Karaca Bey idare ediyordu. János Hunyadi’nin komuta ettiği Haçlı ordusunda ise Macaristan Kralı I. Ulászló (III. Władysław adıyla bilinen Lehistan kralı), Kardinal Cesarini, Franko, Varadin ve Erlan piskoposları bulunuyordu. Muharebe sırasında Karaca Bey’in şehit olması ile Osmanlı ordusunda başlayan panikle önce sol kanat ricat etti, ardından sağ kanat geri çekilmeye başladı. Bu durumdan cesaret alarak, zaferin onurunu János Hunyadi’ye bırakmak istemeyen Haçlılar’ın ihtiyat kuvvetlerini idare eden Macar Kralı I. Ulászló, “Murad’ın kellesini kendi ellerimle keseceğim” naraları ile Sultan’ın ordugâhına saldırdı. Ordunun merkezindeki Yeniçeriler ise sahte ricatlar ve Turan taktiği ile Macar birliklerini kuşatarak yok etti.

MIZRAĞA GEÇİRLİDİ
Bu sırada Ulászló, 30 yaşlarında Koca Hızır (Karaca Hızır, Gezgin Grek filozof Zotikos Paraspondylos’un Varna Savaşı Manzumesi’nde ise bu Yeniçerinin adının Hamza olduğu yazıyor) adındaki bir Yeniçeri tarafından önce atından düşürüldü. Kısa bir mücadeleden sonra Macar kralını altına alan Koca Hızır, Sultan Murad’ın çadırının önüne diktirdiği Segedin Antlaşması’nı göstererek, bir kılıç darbesiyle kafasını kesti. Koca Hızır, Macar kralının mızrağa geçirilmiş kesik başını derhal Sultan Murad’a götürdü. Üzerinde kralın kesik başı olan mızrağı, çadırının önündeki anlaşmaların geçirildiği diğer mızrakların yanına koyduran Sultan Murad, Varna Zaferi’ne imzasını attı ve Haçlılar’ın Osmanlılar’ı Balkanlar’dan atama ümitlerine son verdi.

BAL İÇİNDE MUHAFAZA EDİLDİ
Bu önemli zaferden sonra Sultan Murad, Macar kralının başının Bursa’ya götürülmesini emretti. Macar kralının kesik başı, bozulmaması için bal dolu bir sandukada muhafaza edilerek Bursa’ya getirildi. Dönemin Subaşı Cebe Ali Bey ve Bursa halkı, ganimetlerle birlikte gönderilen kelleyi Nilüfer Suyu kenarında karşıladı. Bal dolu sandukadan çıkarılan kralın kesik başı, Nilüfer Çayı’nda yıkandı. Yeni kesilmiş gibi duran kesik baş tekrar mızrağa geçirerek Bursa sokaklarında dolaştırıldı ve sonra da Bursa Rum Metropoliti’ne verildi.  Metropolit de kralın kesik başını Uludağ eteklerine gömdü.
Macar bilim adamları 20. yüzyıldan bu yana dönem dönem Bursa’ya gelerek krallarının kesik başını arıyor. Özellikle 1909’da gelen Macar Bilimler Akademisi’ne mensup heyet, kralın kesik başını Temenyeri’nin üst taraflarında aradı ancak bir netice elde edemedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder